TWARDOŚĆ WODY
Twardość wody jest jej naturalną właściwością, powodowaną przez obecność rozpuszczonych składników mineralnych, głównie węglanów, wodorowęglanów, chlorków, siarczanów, krzemianów wapnia i magnezu.
Według Rozporządzenia Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 r. /Dz.U.2017, poz.2294/, dopuszczalna wartość twardości ogólnej wody pitnej powinna mieścić się w granicach (60 – 500) mg CaCO3/l.
Twardość wody w Lublinie
Woda wodociągowa dostarczana mieszkańcom Lublina jest wodą średnio twardą i twardą o stężeniu węglanów wapnia wynoszącą ok. 350 mg CaCO3/l co odpowiada:
w stopniach niemieckich 19,6 [on] [odH]
w stopniach angielskich 15,9 [oClarka]
w stopniach francuskich 34,8 [of]
w stopniach amerykańskich 350 [oAm]
w mval/l 7,0
w mol/l 3,5
W użyciu są również opisowe określenia twardości wody przedstawione w poniższej tabeli.
Rodzaj wody
|
Twardość ogólna [mg CaCO3/l]
|
|
Bardzo miękka
|
0-85
|
Miękka
|
85-170
|
Średnio twarda
|
170-340
|
Twarda
|
340-510
|
Bardzo twarda
|
>510
|
KILKA SŁÓW O WAPNIU, MAGNEZIE I WODOROWĘGLANACH
WAPŃ
Ilość wapnia w wodzie lubelskiej osiąga średnią wartość wynoszącą ok.100 mg Ca/l. Z punktu widzenia fizjologii jest to ilość stosunkowo mała zważywszy fakt, że dzienne zapotrzebowanie na ten biopierwiastek wynosi ok. 1000 mg/dobę, a przyswajalność przez organizm wapnia egzogennego tylko ok. 30%.
Wapń jest budulcem naszego kośćca, wspomaga prawidłową pracę mięśnia sercowego oraz całego układu krążenia, bierze udział w procesie krzepnięcia krwi. Najłatwiej wapń przyswajamy pijąc go z mlekiem i właśnie z wodą.
MAGNEZ
Lubelska woda wodociągowa jest bogata w sole magnezu. Ten biopierwiastek występuje na poziomie 16-20 mg/l, a jego maksymalne stężenie zalecane przez Międzynarodową Organizację Zdrowia (WHO) wynosi 30 mg/l. Magnez aktywuje wiele procesów enzymatycznych, zapobiega powstawaniu chorób nowotworowych, przeciwdziała powstawaniu stresów, stabilizuje układ krwionośny i nerwowy.
WODOROWĘGLANY
Ilość wodorowęglanów w naszej wodzie wynosi ok. 400 mg/l. Wpływają one korzystnie na ustrój, szczególnie w początkowych stadiach cukrzycy. Są niezbędne do buforowania płynów ustrojowych i płynnej tkanki jaką jest krew. Dopiero przy poziomie ok. 600 mg/l wodorowęglany zobojętniają kwasy żołądkowe.
|